Збереженість готової сільськогосподарської продукції – питання, що хвилює більшість власників сільськогосподарських підприємств. Так, при несвоєчасному виявленні негативних змін, можливі суттєві втрати: від зниження якості до повної або часткової його втрати. Для виключення та мінімізації можливих втрат потрібен постійний контроль температури сипких та напівтвердих середовищ: злакових та олійних культур, силосу, макухи тощо. Він виробляється за допомогою спеціалізованих інструментів: зазвичай це щуп для вимірювання температури на глибині до 2-3 метрів.

Постійний контроль за температурою дозволяє своєчасно відстежувати зміни та вживати заходів для виключення можливості проростання, гниття, спалаху продукції, яка зберігається. Оскільки будь-який із зазначених факторів веде до економічних втрат.

Класичний спосіб контролю за температурою с/г культур та силосу передбачає періодичні виміри температурним щупом, які проводяться співробітниками в контрольних точках, що розташовуються в різних місцях сховища або бурту. Але цей метод має низку недоліків:

  1. Час. Щоб отримати дані з усіх контрольних точок, потрібні суттєві часові витрати: : дістатися контрольної точки, зробити виміри, записати отримані дані та порівняти з попередніми. Для великих сільгосппідприємств, з великою кількістю продукції, що зберігається, складно організувати процес постійного контролю без залучення суттєвих трудових ресурсів.
  2. Людський фактор. Співробітник, який проводить виміри, повинен мати достатній досвід та високу відповідальність, щоб без належного контролю зібрати дані з усіх точок, зануривши прилад на правильну глибину. Важливо і його вміння правильно порівняти попередні та поточні параметри.
  3. Масив даних. Щоб своєчасно виявити зміни і точно виявити локацію «теплої» зони, треба постійно порівнювати дані, що отримані з однієї ділянки: поточні та попередні записи. А якщо точок кілька десятків, сотень? Масив інформації величезний і він повинен бути весь час під рукою. Це незручно і збільшує ймовірність помилкових висновків.

Із запитом на розробку приладу віддаленого контролю температури сільськогосподарських культур в Atiko звернувся клієнт приблизно 3 роки тому.

Щуп для вимірювання температури рідких, сипких та напівтвердих середовищ від Atiko

Враховуючи запит клієнта, командою Atiko було розроблено спеціалізований пристрій, який дозволяє отримувати в режимі реального часу дані про температуру зерна, кормову базу, що зберігається.

Щуп AtikoT1 – IoT-пристрій, який встановлюється у зернову масу, силосну яму та ін., на потрібну глибину, після чого клієнт отримує дані про температуру в режимі реального часу по радіоканалу. У разі перевищення заданих параметрів, автоматично надсилається екстрене повідомлення. Періодичність вимірювання температури складає від 2 хвилин, що дозволяє відстежувати найменші зміни та своєчасно вживати заходів.

Враховуючи необхідність збору показників у різні пори року, прилад розроблений для роботи в різних метеорологічних умовах: від -40 до +60°С, що дозволяє використовувати його у різноманітних широтах.
Температурний діапазон вимірювального середовища -55 до +125°С, з точністю ±0,5°С.

Для передачі даних використовується протокол LoRаWAN, який має переваги для сільського господарства перед іншими варіантами передачі даних:

  • Дальність зв’язку. На відкритій місцевості дальність зв’язку понад 10 км;
  • Термін служби батареї. Пристрій може працювати від однієї батареї до 10 років;
  • Простота масштабування. Пристрій легко під’єднується до наявної мережі LoRaWAN та легко інтегрується у будь-які платформи.

Практичне використання Atiko T1 показало виключно позитивні результати:

  •  дані про температуру вимірювальних середовищ отримуються клієнтом із заданим інтервалом часу з усіх точок. Це дозволяє своєчасно відстежувати процес зберігання та приймати рішення на основі точних даних;
  • знизились трудові витрати. Щуп встановлюється одноразово на правильну глибину, після чого не потрібно використовувати співробітників для збору інформації. Персонал необхідний тільки за необхідності змінити точку проведення вимірів або для вилучення обладнання.

Щуп AtikoT1 – крок по розширенню автоматизації та цифровізації Вашого сільськогосподарського підприємства, який дозволяє вирішувати складне завдання щодо відстеження температури збереженої продукції у зручній формі.

Дізнатись більше про рішення Atiko для сільського господарства можна у вкладці «Рішення».